EN
Nu boeken
  • (+31) 6 513 782 71
  • welkom@onderdeappelboom.nl
Blog

... Een roerig seizoen loopt ten einde

  •  20 november 2020
  • Alice Somer

De winter is in aantocht, tijd voor introspectie …

De seizoenen verglijden geruisloos hier op de Drentse Hooglanden, en dan is het ineens alweer november. Het voorjaar, de zomer en de herfst; wát waren ze mooi, stuk voor stuk. Bijzonder ook dit jaar. Ondanks al die schoonheid daar buiten in het bos en aan het meer, lag er ook een ongrijpbare zweem van ellende over alles heen. Maar de natuur gaf troost, aan ons en aan de gasten die we toch weer konden ontvangen, inclusief alle speciale Corona maatregelen die we troffen. Afstand, desinfecterende middelen en de met zorg bereide ontbijtjes.

Sinds maart, toen het Corona virus zijn intrede deed in Nederland, hebben wij ons constant met een ferme dosis aanpassing-vermogen moeten verhouden tot de maatregelen. In de eerste plaats in ons werk als Land-Lady, maar ook op de rest van onze werkzaamheden heeft Corona een behoorlijke impact gehad.

Jet en Suus die met hun (innovatieve) onderwijs/ advies -bedrijf De Samenwerking, alle lopende opdrachten moesten aanpassen. Dat betekende in no-time omschakelen van trainingen en evenementen op lokatie naar werken op ‘afstand’, online. Dat vraagt nogal wat. Technisch en creatief. En het lukte. Maar níeuwe onderwijs opdrachten belandden vanzelfsprekend in de vriezer en dat betekende een financiële strop. Ondernemers zijn en worden nog steeds keihard geraakt door de crisis, gelukkig dat deze groep ook inventief en creatief is. Ook wij zijn niet voor 1 gat te vangen.

Voor degenen die ons nog niet kennen: Op Hoeve de Samenwerking lopen vier ‘mogelijkheden zoekers’, denkers en doeners en zo ontvouwde zich een plan. Ontstaan vanuit de tegenslag die Corona heet.
Tijdens een avondje aan het vuur popte die op: ‘Hoe zou het zijn om uit te breiden? Zou top zijn toch? Ruimte genoeg, en gastvrijheid en ook vraag genoeg. Daarbij, een welkome aanvulling op ons budget. Alleen met 1 Natuurhuisje in de aanbieding kun je ook maar 1 gezin blij maken’.

Tegelijkertijd, toen alle buitenland reizen werden gecanceld, nam de prangende vraag van toeristen in Nederland naar een plekje op onze Hoeve enorm toe. De aanvragen bleven komen in onze mailbox. Mensen wilden de stad graag uit en wilden verwend worden, met warme broodjes en mooie uitstapjes in de natuur. Het bos, de hei om de hoek en pannenkoeken bakken op de knapperende vuurtjes in de avond onder een groot sterrendak. Even het beklemmende pandemie gevoel loslaten. ‘Onze gasten een mooie week en wij extra inkomsten. Hier zou de ene hand de andere kunnen wassen, de overheid was soepel en sprak uit tijdens alle persconferenties: “Laten we flexibel en creatief zijn. Wees goed voor elkaar in deze ‘economische oorlogssituatie”.

Na een aantal dagen vol overleg, dim-dammen en spaar-rekeningen tegen het licht houden, zaten we binnen een week bij de groothandel in Safaritenten. Leuk detail dat het bedrijf nog niet eerder had meegemaakt dat vier voortvarende dames binnen stapten, die precies wisten wat ze wilden -namelijk een supertoffe zelfvoorzienende tent- en ook nog eens vlot tot zakelijke beslissingen en acties overgingen;))

Zo kon het gebeuren dat binnen twee bloedhete dagen, begin juli een prachtige Safari Lodge op ons terrein verrees, met stoere houten balken op een royaal vlonder met adembenemend vrij uitzicht. Een plaatje, mét badkamer, toilet en keuken, cosy ingericht met schapenvellen en kleurige plaids. Alles geheel zelfvoorzienend, dus totaal ‘Corona-proof’. We boden hem aan op Natuurhuisje als: ‘Boeren-Lodge’.

Met volle teugen is er drie maanden dag in dag uit van genoten door onze gasten. We kregen rustzoekers en natuurvrienden van alle leeftijden, het oudere wandelstel, de jonge ouders met hun pasgeboren baby en het jonge stel dat zich samen en zonder kinderen een weekendje kon laven aan de rust. Uitslapen, wandelen en boeken lezen in de hangmat. Het kon allemaal en het was een feestje, voor iedereen.

Tot begin oktober. En toen was het klaar. Tot grote teleurstelling van ons, onze gasten en een heleboel mensen om ons heen moest de tent afgebroken worden. Helaas, want: regels zijn regels. Zelfs in Coronatijd.

*Gelukkig beschikken wij over een groot netwerk van familie en vrienden die on hebben geholpen de tent af te breken. De tent is inmiddels verkocht aan een leuke, innovatieve ondernemer en ons avontuur op dit vlak stopt hier. Maar, als gezegd: Wij blijven bruisen van de ideeën, dus jullie horen nog wel wat onze volgende plannen zullen zijn 😉

Meer blogs